17.05.2012.

Juha od graha "Bissara"

MAROKANSKA KUHINJA

JUHA OD GRAHA „BISSARA“

  • Grah
  • Češnjak
  • Crveni luk
  • Limun
  • Crvena paprika
  • Sol i papar
  • Vegeta
  • Kim, korijander
  • Maslinovo ulje

Na malo ulja prepržimo sitno sjeckani crveni luk i papriku. Kada zlatno požute povrću dodamo grah iz konzerve. Prokuhamo 15ak minuta.

Začinimo vegetom, solju i paprom te mješavinom mljevenog kima i korijandera.
Kuhamo još 10ak minuta te sve propasiramo štapnim mikserom. Prilikom pasiranja obratite pažnju da ne usitnite svo povrće, već samo dio, tako da se vide komadi paprike i zrna graha.

Prilikom posluživanja pospite peršunovim listom, limunovim sokom i maslinovim uljem.

08.05.2012.

Piletina u senfu s cvjetačom

Sastojci:

  • Pile
  • Crveni luk
  • Češnjak
  • Cvijetača
  • Maslac
  • Krušne mrvice
  • Majoneza i senf
  • Sitno sjeckani peršinov list
  • Sol i papar
  • Vegeta

Pile isjecite na komade, te ga premažite sa vegetom i pržite sa svih strana na grill tavi. Na maslacu ispirjajte sitno sjeckani luk i češnjak, te mu dodajte krušne mrvice.

U posebnoj posudi izmješajte senf i majonezu. Glavicu cvijetače razdvojite na cvijetove i skuhajte u slanoj vodi.
Grillanu pietinu premažite s mješavinom senfa i majoneze te poslažite u vatrostalnu posudu kou ste prethodno namazali s maslacem.

Kuhanu cvijetaču posložite oko piletine i sve pospite s mješavinom krušnih mrvica i luka.

Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta dok se ne stvori hrskava kora.

 

Prijatno!

03.05.2012.

Mango u zelenoj salati

Mango u zelenoj salati

MANGO U ZELENOJ SALATI

  • Bademi prženi
  • Paprika
  • Poriluk
  • Grah
  • Mango
  • Dimljena piletina
  • Sol i papar
  • Limunov sok
  • Maslinovo ulje
  • Zelena salata

Bademe izdrobiti. Mango i papriku nasjeckati na sitne kockice kao i sušenu pietinu. Poriluk isjeći na tanke kolutiće. Sve sastojke pomješati zajednoi dodati grah.
Začiniti sa malo soli i papra, limunovi sokom i maslinovim uljem. Salata je u ovoj fazi dosta rastresita pa ju je zgodno povezati sa malo gvakamole koja je odlična u kombinaciji sa mangom koji je sladak i sa suhom piletinom koja je slana.

Poslužiti u malim listovima iz sredine glavice zelene salate ili na kanapeima.

27.04.2012.

Gulaš od lignji i graha

Gulaš od lignji i graha

Nešto novo i iznenađujuće - savršena kombinacija tradicionalne hrane upotpunjena novim sastojcima..

Korak 1:

Ovisno o veličini liganja, narežite ih na manje komade ili ostavite cijele. Zagrijte maslinovo ulje u Delimano® Ceramica zdjeli za umake, oko 2 kašike i dodajte polovicu češnjaka. Kad počne mijenjati boju, dodajte paradajz i sol. Pirjajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok umak ne postane gušći.

Korak 2:

U Delimano® Ceramica plitkoj zdjeli za kuhanje, zagrijte grah u tekućini u kojoj se kuhao. Zagrijte 2 kašike maslinovog ulja u Delimano® Ceramica tavi za pečenje i zatim dodajte ostatak češnjaka, papričicu i komorač. Kad češnjak počne dobivati boju, dodajte lignje, sol i papar. Popržite lignje dok ne postanu neprozirne i dodajte polovicu peršina, vino i umak od paradajza. Na kraju dodajte vrući grah i ostatak peršina.

Začinite po ukusu i poslužite s kriškama limuna i još malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

 
Preporučeni proizvod: Ceramica Prima Šerpa za umake
Sastojci:

- 5 kašika svježeg peršina, nasjeckanog

- 150 g suhog bijelog graha, namočenog preko noći i kuhanog s aromatičnom vezicom (timijan, češnjak, suha papričica, luk, mrkva, peršin) ili 2 × 400 g konzerve, ocijeđen i ispran

- 1,5 kg očišćenih malih lignji

- 2 kašike maslinovog ulja

- 3 režnja češnjaka, nasjeckanog

- 600 g. konzerve pelata, nasjeckanih i ocijeđenih

- Sol i svježe mljeveni papar

- 2 ljute suhe crvene papričice

- 1 kašika sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih

- 80 ml bijelog vina

- 2 limuna

20.04.2012.

Voćni rolat

Za biskvit potrebno je:

  • 6 jaja

  • 10 kašika šećera

  • 3 kašike brašna

  • 2 kašike kakaoa

  • 1/2 kašike praška za pecivo

Priprema biskvita:

Sve dobro izmiksati. Četvrtastu tepsiju pomazati maslacem i izliti smjesu. Peći na temperaturi 200 stepeni deset do petnaest minuta.

Za fil potrebno je:

  • 9 kašika brašna

  • 12 kašika mlijeka

  • Zvijezda margarin

  • Šećer

  • Voće (maline, kupine, narandže, kivi, brusnice, ananas, višnje, banane)

  • Kokosovo brasno/orasi/čokolada

Priprema fila:

Skuhati 9 kasika brašna u 12 kašika mlijeka, dok se smjesa ne zgusne kao za puding. U tu smjesu dodati 2/3 Zvijezda margarina i šećer po želji. Sve izmiksati.

Filom premazati koru, staviti voće izrezano na sitne kocke i izmiješano (maline, kupine, narandža, kivi, brusnice, ananas, višnje). Staviti jednu i pol bananu na pocetak kore i oko nje savijati koru. Ostatak smjese od voća koji ispadne iz kore savijajuci je, dodati smjesi od mlijeka i brašna te time premazati rolat, zatim posuti kokosovim brašnom, orasima ili preliti čokoladom, po želji.

Nemojte služiti velike komade, inaće će te se udebljati, a to ne treba, treba uzivati u svim ovim okusima.

Uz ovaj recept sluzi se sok od malina ili kupina iscijedjen na DELIMANO sokovnik.

Ovaj sjajan proljetni redept smo dobili od Lejle K. kojoj se srdačno zahvaljujemo.
18.04.2012.

Lisnato tijesto sa porilukom

Untitled Document

Sastojci:

  • Lisnato tijesto
  • Poriluk
  • Ulje
  • Kiselo vrhnje
  • Sol i papar
  • Muškatov oraščić
  • Suho meso
  • Parmezan
  • Jaje
  • Vegeta

Priprema:

Lisnato tjesto odledite i razvaljajte na plahtice, koje razrežite na 4 jednaka djela, te ih ostavite još 10-ak minuta. Za to vrijeme očistite poriluk, te ga nasjeckajte na kolutiće i bijeli i zeleni dio.

Na malo ulja ispijajte poriluk dok ne omekša i onda mu dodaje kiselo vrhnje, te komadiće sitno sjeckanog suhog mesa. Začinite paprom, muškatnim oraščićem i jednom žlicom vegete.

Kocke lisnatog tjesta namažite sa smjesom od poriluka te naribajte parmezan, rubove tjesta namažite umučenim jajetom i pecite u pćnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 12-15 minuta.

Prijatno!

13.04.2012.

Žele kolač

Žele kolač

Sastojci:

• 1/2 litra mlijeka

• 250 gr šećera

• dvije želatine

• 10 kašika vode

• 1/2 litra slatkog vrhnja

• 5 čoko banana

• 100 gr žele bombona

•  kokos

Priprema:

1. Dvije želatine otopiti u vodi i ostaviti  ih da nabubre (1 crvena , 1 bijela, a može i samo bijela želatina).

2. Mlijeko prokuhati sa šećerom da se šećer otopi. Ostaviti da se ohladi oko pet minuta.

3. Kada se ohladi dodati želatinu, izmješati i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi da bude gusto.

4. Umutiti vrhnje i dodati mlijeko i dobro izmješati mikserom. U to dodati na kocke isječene bananice i žele bombone . Tepsiju posuti kokosom, istresti smjesu i odozgo posuti kokosom.

5. Ostaviti u frižider da se stisne.

Ovaj recept nam je proslijedila Behija S. kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo.

11.04.2012.

Karfiol u mlijeku

Karfiol u mlijeku

Potrebno:

  • 1 srednja glavica karfiola

  • 2 dl.  mlijeka

  • 250 gr. sira (bijelog- mladi sir, travnički i sl.)

  • 1 kašika brašna

  • 1 jaje

  • peršun

  • so

Priprema:

Očistite karfiol, podijelite ga na cvjetove  i prokuhajte 15 minuta u slanoj vodi.  Dok se karfiol kuha pripremite sljedeću smjesu:  Izmiješajte  jaje, sira po zelji, 2 dl slatkog mlijeka, kašiku brašna i malo peršuna i posolite ali pazite ako ste stavile slani sir onda manje soli.  Ako zelite mozete staviti različite vrste sireva po vašem ukusu.
Kad se karfiol skuha, ocijedite ga i slozite lijepo u vatrostalnu posudu a preko njega prelijte pripremljenu smjesu.
Lagano potresite da bi se smjesa ulila u sve šupljine.  Zapecite kratko u pekari.

Divno kao predjelo, prilog glavnom jelu ili lagana večera. 

Autorica ovog izvrsnog recepta je Asja H. kojoj se iskreno zahvaljujemo.

10.04.2012.

Torta od sira

Podloga

  1. 250g mrvljenog keksa
  2. 80g istopljenog putera
  3. 3 kašike šećera
  4. 1 kašika vode

Sve skupa izmiješati i složiti u okruglu modlu za tortu prekrivenu papirom za pečenje. Ugrijati rernu na 180˚ i peći podlogu 5 minuta.


Napomena: Keks treba biti neki integralni ili graham keks, ja sam zadnji put koristila „Welness“ sa lješnikom, kupuje se na zdravoj hrani, pakovanje je kartonska kutijica 210g.

Fil od sira

  1. 600g sira (Filadelfija da nije light po 200 gr)
  2. 3 jaja
  3. 120g šećera
  4. 3 vanilin šećera

Sve skupa izmiksati. Usuti na mlaku podlogu i peći na 180˚, cca 25minuta. (Fil se ne treba prepeći. Mislim da je gotovo čim se digne, prije nego što počne pucati. Može se lagano pipnuti prstom da nije premekano. )

Šlag

  1. 2 pavlake (smetane)
  2. 100g šećera u prahu
  3. 1 vanilin šećer
  4. 1,5dl slatkog vrhnja.

Posebno umutiti pavlaku, šećer i vanilin šećer dok se ne dobije šlag. Umutiti vrhnje (po ukusu dodati malo šećera) i u njega dodati šlag od pavlake. Lagano izmiksati. Premazati po ohlađenoj torti.

Tortu staviti u frižider na 4-5 sati. Kad je ohlađeno skinuti rub modle.

Ovaj sjajan recept nam je poslala Azra Subašić iz Sarajeva kojoj se srdačno zahvaljujemo i čestitamo na izvanrednoj kreativnosti.

Prijatno!

06.04.2012.

Grilana puretina sa umakom od gljiva

Sastojci:

  • Pureća prsa
  • Gljive
  • Crveni luk
  • Ulje
  • Vegeta
  • Sol i papar
  • Curry
  • Mlijeko od kokosa
  • Kokosovo brašno
  • Prženo kokosovo brašno za dekoraciju

Puretinu premazati vegetom i paprom te ostaviti da se paca u ulju. Prepžriti ju na grill tavi par minuta s obje strane dok ne dobije lijepe rumene štrafte. Crveni luk ispirjati na malo ulja, pa kad omekša dodati gljive te pirjati još par minuta. Zaliti sa kokosovim mljekom i začiniti vegetom i curryem. Ako je umak rijedak zgusnuti ga sa malo običnog kokosovog brašna.

Prilikom serviranja na tanjuru puretinu samo djelomično preliti sa umakom i dekorirati prženim kokosom.


Noviji postovi | Stariji postovi

Sve za kuhinju
<< 07/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Priključi se:

Preporučujemo:

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
12170

Powered by Blogger.ba